Dramapedagoger gör sommarprojekt

Dramapedagogerna Anna-Maria Matala och Janya Cambronero står bakom den nystartade teaterföreningen Teater Aros i Uppsala. De tror på teaterns förmåga att förändra och stärka människor och vill få fler ungdomar intresserade av teater.

28 MAJ 2009 10:01
Teater som språkundervisning. Teater som utveckling. Till sommaren hoppas Teater Aros kunna driva två projekt där ungdomar med teaterns hjälp ska stärka sitt självförtroende och förbättra sin svenska.
– Teater är nog det ämne som ger mest personlig utveckling under kortast tid. Du tränar röst, du tränar hållning, gestaltning och bemötande. Det är så mycket du får genom teater som inte går att lära sig genom vanlig undervisning i till exempel matte eller svenska. Saker som sen visar sig vara ovärderliga för människor under resten av livet, säger Janya Cambronero.

Under juli satsar hon och kollegan Anna-Maria Matala på två tvåveckorsprojekt som riktar sig till teaterintresserade ungdomar. Det första projekt är tänkt för nyanlända invandrarungdomar som genom dramat ska ges en möjlighet att använda det svenska språket praktiskt och fungera som ett komplement till svenska för invandrare (SFI). Målet är inte en färdig föreställning utan varje enskilt framträdande är det viktiga.
– Det kommer inte vara traditionell språkundervisning utan vi kör med lättare rollspel. Om du till exempel tycker det är knepigt att gå till affären kommer vi kanske göra ett rollspel där man får testa vilka ord man använder och hur man säger när man ska handla. Här får man göra fel och det är okej, säger Anna-Maria Matala.
– Dramat ska vara ett lustfyllt lärande och det man tycker är kul kommer man ihåg, säger Janya Cambronero.

Projekt nummer två som ska löpa parallellt med det första är en satsning på teaterintresserade gymnasieungdomar. Ett grekiskt drama ska omarbetas i en nutida Uppsalamiljö och spelas i Källparkens amfiteater i Sala backe den 18 och 19 juli. Att skapa en trygg mötesplats där unga som inte är så vana vid kultur och teater tillsammans göra en färdig teaterföreställning är projektets ledord.
– Ungdomarna kommer att få en inblick i hela processen bakom en teaterföreställning. Vår vision är att fler unga ska bli intresserade av teater, säger Janya Cambronero.
Just nu marknadsför de två dramapedagogerna projekten och söker stöd hos kommunen och sponsorer för att finansiera verksamheten. Ambitionen är tydlig och förhoppningarna stora.
– Vi vill att det här ska växa och bli en återkommande folkfest varje år, säger Anna-Maria Matala.

Niklas Kjellberg