Hysteria?

En föreställning och psykiatri med ett kvinnohistoriskt perspektiv.

Hysteria? Är en site-specific föreställning där varje åskådare får en nära och unik upplevelse. Utöver den kulturella upplevelsen vill vi tillgängliggöra kvinnohistorisk forskning på ett lustfyllt och engagerande sätt.

Psykiatri är ett ämne som debatteras hett. Stigmat har till viss del minskat, men det finns fortfarande stora mått av censur kring psykisk ohälsa. För kvinnor har psykisk ohälsa långt bak i tiden varit kopplat till könstillhörigheten, ofta med obskyra diagnoser och behandlingar.

Välkomna till ett kaleidoskop av dramatiska scener, komiska sketcher och en massa, massa intryck!

Spelas på Medicinhistoriska Museet. Del av föreställningen spelas utomhus, så ta med lämpliga kläder. 

 

Föreställningen spelas kl 18.30 alla dagar

25, 26, 27, 28 november

9, 10, 11, 12 december

MEDVERKANDE: Sandra Gidlöf Hedberg, Anna Sandin, Janya Cambronero Severin & Linda Pettersson

SCENOGRAF & KOSTYMÖR: Åsa Norling

 
Prel hysteria

TRETTONDAGSAFTON

Vem är vem och vem är du? Shakespeares Trettondagafton är en komedi som lockar till många skratt och byten av identiteter.

Viola kommer efter ett skeppsbrott i land på en helt ny plats. Hon klär ut sig till man för att få ta tjänst vid greve Orsinos hov, Orsino som älskar den sörjande Olivia. Snart är alla involverade ett spel där man inte vet vem som talar sanning – eller ens vem som är vem…

Fysisk teater är stommen i hela föreställningen, som görs av Teater Aros avancerade skådespelargrupp bestående av sju nyanlända ungdomar.

Föreställningen spelas
9 nov kl. 19.00 Storbrunn, Östhammar
10 nov kl 15.00 Gottsunda Dans & Teater, Uppsala
23 nov kl 13.00 Teater Teamus, Malmö
23 nov kl 19.00 Motettens Folkets Hus, Malmö

MEDVERKANDE:

Flora Iradukunda, Bismilla Ghoulami, Omid Reza, Haze Xedrov, Marta Vysochanska, Jawid Amiri, Mohamad Hakim

Regi & Dramaturgi: Linda Pettersson & Janya Cambronero Severin. Musik: Christian Wirén. Regiassistent: Harón Sanchez. Kostym: Linda Pettersson.

God afton, vackre mask

– om mordet på Gustaf den tredje

SommarSPRAKs teaterföreställning 2018  blev något utöver det vanliga. ”God Afton, Vackre mask” berättade på ett komiskt vis hur mordet på Gustav III gick till.

Föreställningen blandade teater, musik, sång och dans i en härlig kompott, och publiken blev inte besviken! Och alla medverkande kommer nog minnas hur det gick till när Sveriges teaterkung bev mördad låååång tid framöver.

 

Den goda människans tystnad

– En teatervandring genom 1930-talets Uppsala

En utomhusteater där vi i historiska miljöer fick följa en fiktiv familj som mötte historiska personer som levde och verkade under 1930-talet.

Spelades 18, 19, 25 och 26 maj kl 18.00.

 

Medverkande:Fredrik Lundqvist, Linda Pettersson,Oscar Ohlson, Janya Cambronero Severin, David Gottfridson samt Deborah Larsson,

Kostym: Emma Seby

Höstens Avslutning

2017 avslutades med fyra korta föreställningar för ett fullsatt Grand! Välkomna tillbaka i slutet på maj för vårterminens föreställning!

Robin Hood

För nionde året i rad genomför vi SommarSPRAK – en två veckors intensivkurs där nyanlända ungdomar får utveckla sin svenska genom teater och presentera en föreställning. Årets pjäs är Robin Hood, som spelas på Grand fredag 7 juli kl.12.00.

Fritt inträde!

För ditt bästa

Vårens teater- och dansgrupper utmynnade i föreställningen ”För ditt bästa” – en föreställning i fyra akter som utgick från barnkonventionen.

Se mig!

Under läsåret 2016-2017 gjorde vi ett samarbetsprojekt med LYSAskolan och Palmbladsskolan, där nyanlända elever tillsammans med etablerade svenskar fick ta fram en egen föreställning som utgick från ungdomarnas egna tankar.

Pjäsen spelades på Lilla Teatern 15-17 maj, och totalt fem föreställningar gavs.

Mor och Barn

En föreställning som handlar om val, kvinnors rätt till sina egna liv, ensamhet, trasiga familjeband och försöken att nå varandra och tomheten när man inte lyckas. Till levande musik ser vi desperata försök att nå fram till den man borde älska.

Pjäsen spelades på Uppsala Konsert och Kongress Lördag 4 februari samt på Uppsala Stadsteater 1 april.
Medverkande:
Modern: Anna Lynby Olsen
Sonen: Fredrik Lehmann

Regi: Janya Cambronero
Scenografi & Kostym: Linda Pettersson

Ingen ser en – man jag finns

En föreställning om flyktingskap. En mor och hennes två döttrar är ombord en båt som förliser, och de kommer ifrån varandra. Vad är det som får en att fly? Vad möter man under och efter flykten?

Pjäsen spelades Gottsunda Dans och Teater hösten 2014, för gymnasieklasser och allmänheten. Ensemblen bestod av 18 skådespelare.

Manus & Regi: Janya Cambronero
Producent & Scenograf: Camilla Jarlgård