De vill visa 30-talets Uppsala

PUBLICERAD 

I tidsenlig klädsel och med ett språk från tiden så vill nu Teater Aros ta med sin publik ut på Uppsalas gator för att visa upp 1930-talet ur en arbetarfamiljs perspektiv.

I mitten av maj har Teater Aros premiär för ”Den goda människans tystnad”. En teatervandring som tar besökaren tillbaka till 1930-talet.

Publiken får, till skillnad från en historia berättad för sig som vid en traditionell guidad tur, ett förstapersons perspektiv och möjligheten att själva uppleva historien.

– Vi har ingen guidealls faktisk, i stället för att vi bara berättar om det som hände så får folk istället vara med i det som händer, säger Janya Cambronero Severin på Teater Aros.

Träffar tidens kändisar

Men den drygt kilometerlånga vandringen lovar Janya Cambronero Severin på Teater Aros kommer vara allt annat än en vanlig prommenad. Bland annat kommer publiken att få träffa rasbiologen Herman Lundborg och genusvetenskapens moder Karin Westman för att nämna några.

– Vi kommer att möta en fiktiv familj som inkapslar arbetarandan, den kommer vi att få följa genom hela decenniet. Och tillsammans med dem så kommer vi möta på flera spännande typer.

Nu som då

Men det är inte bara för att visa tidstypiska kläder som teatern sätts upp på Uppsalas gator. Tanken är att belysa hur en svunnen tid ekar i vår. Janya Cambronero Severin menar att vi nu delar många likheter med just 30-talet.

– 30-talet är en superintressant period och har mycket likheter med idag. högkonjuktur, levnadsstandarden ökade väldigt. Det kom politiska mörka strömmningar, och folk som inte fanns särskilt långt ifrån oss hade det väldigt svårt och utifrån det så föddes iden om att göra den här vandringen, säger hon.

 

Läs artikeln på SVT.