Konstkollo rena språklektionen

22 JUNI 2017 09:00

Finplanterade sommarblommor och en ny färgglad skylt med ”Brogården” stoltserar vid dörren till allaktivitetshuset mitt i Marma.

– Det är några av våra arbetstränare som gjort den, visst är den fin! ler Ulrika Andersson, som delar sin tid mellan att vara integrationshandläggare i Älvkarleby kommun och organisera verksamheten på Brogården.

Hon berättar att de har verksamhet i huset varje dag i veckan, utom lördagar.

– Organisationer och andra hör av sig och vi är bara glada att ta emot dem.

I dag är det teatergruppen Aros från Uppsala som, sedan december, kör sin improvisationskurs ”Lär dig svenska med teater” och från i höst projektet ”Teater med oss” för vuxna. Och så då konstkollot för tjugotalet barn från 8 till 15 år. Alla kommer de från Migrationsverkets boende nästgårds.

Idén till konstkollot kommer från säger Moa Lönn och Elisabeth Bucht, båda konstnärer från Uppsala som under flera år arbetat med kreativa.projekt mot nyanlända, just detta är finansierat av Region Uppsala.

Vad är tanken?

– Att vara i nuet, säger Moa Lönn. Att få möjlighet att skapa något, träna språket och umgås. Några av barnen var med på kollo förra året och i dag har deras språk blivit så mycket bättre och rikare. Det är viktigt att mötas, att möta svenska värderingar och att känna att man har något värdefullt att göra.

Kollotanken bygger på att roligt både inomhus och utomhus. Så när man inte drar i väg på utflykt gör man animerad film, målar, ritar, trycker t-shirtar och jobbar med lera, pärlor och gips. När UNT besöker dem på tisdagen är eftermiddagens uppgift att göra en stor, gemensam mobil av gips. Den kommer att bli ett permanent verk i lokalerna sen.

I nästa rum finns teater Aros Janya Cambronero och Linda Pettersson tillsammans med ett tiotal nyanlända vuxna.

Varför är teaterövningarna så viktiga?

– Därför att man tränar språket genom att prata, lyssna, titta och aktivera kroppen, säger Janya Cambronero.

I köket har Ulrika Andersson börjat med dagens lunch.

– Det händer så mycket här nu, säger hon. Vi har arbetsträning här och nästa vecka kommer två feriearbetare. Det märks att de nyanlända mår så mycket bättre när de har något att göra.

Det finns dock smolk i bägaren:

– Kommunen står bara för huset till den sista december, sen vet vi inget mer. Det skulle vara synd om en så fungerande verksamhet.inte fick vara kvar.

Konstkollot i Marma håller på t o m torsdag 22 juni.

Sanna Wikström